Ο κ. Γ. Κουτίνας στο σεμινάριο του Επιστημονικού & Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου «Insurance & Risk Management - Τεχνικών Έργων»
Οι Κύπριοι Μηχανικοί ενημερώνονται διεξοδικά
Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία (πάνω από 50 συμμετοχές) στο Εκπαιδευτικό & Πολιτιστικό Κέντρο του Επιστημονικού & Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), στη Λευκωσία, ειδικό Σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση & Ασφάλιση κινδύνων Μελέτης & Κατασκευής Τεχνικών Έργων».
Εισηγητής ήταν ο κ. Γιώργος Κουτίνας, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία του πάνω στο θέμα, ανέλυσε χαρακτηριστικές περιπτώσεις ζημιογόνων συμβάντων σε κατασκευαστικά έργα και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων Κύπριων Μηχανικών που έλαβαν μέρος στο εν λόγω Σεμινάριο.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η διεξοδική ενημέρωση των μηχανικών, για το θεσμό της Ασφάλισης και για τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με το θέμα κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους.
Η Μελέτη και Κατασκευή τεχνικών έργων είναι ως γνωστόν μια σχετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία έντασης Κεφαλαίου (Χρηματοδότηση), Υπηρεσιών (Μελέτη – Επίβλεψη - Υπηρεσίες Συμβούλου), Εργασίας, Υλικών και χρήσης Μηχανικών Μέσων (Εργολάβοι – Υπεργολάβοι). Μοιραία η διαδικασία αυτή εμπεριέχει μια σειρά πιθανών κινδύνων που όταν επέλθουν μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στο ίδιο το Έργο, σε Τρίτους ή στο απασχολούμενο εργατοτεχνικό προσωπικό. Ειδικότερα επισημάνθηκαν οι:
- Κίνδυνοι που σχετίζονται με Μελέτη – Επίβλεψη - Υπηρεσίες Συμβούλου
- Κίνδυνοι που σχετίζονται με τυχαία γεγονότα (φωτιά, πλημμύρα, κλπ), με ασυνήθη φυσικά φαινόμενα ή και με ανωτέρα βία (σεισμός, θεομηνία), δολιοφθορές κλπ.
- Ατυχήματα σε Τρίτους ή και σε εργαζόμενους στα πλαίσια κατασκευής του έργου
- Κατασκευαστικοί-τεχνολογικοί κίνδυνοι ανθρωπογενούς χαρακτήρα, σχετιζόμενοι με λανθασμένη μελέτη, κακοτεχνία ή ελαττωματικό υλικό (δηλαδή, αντίστοιχα ευθύνη Μελετητή, Κατασκευαστή, Προμηθευτή).
Σύγχρονο «εργαλείο» για τη διαχείριση των κινδύνων που μοιραία συνδέονται με τη δραστηριότητα μελέτης και κατασκευής τεχνικών έργων είναι η κατάλληλη Ασφάλιση.
Ήταν ιδιαίτερα γόνιμη η πρωτοβουλία του ΕΤΕΚ να διοργανώσει ένα τέτοιο σεμινάριο σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ευρύτερου προβληματισμού για την “επόμενη μέρα”, που αναγκαστικά θα πρέπει να συνδεθεί με διαφορετικές αντιλήψεις γύρω από την υλοποίηση των τεχνικών έργων. Είναι δε βέβαιο πως η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι παράλληλα και ανάκαμψη του τομέα κατασκευών. Στο μεταξύ, το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής έργων, πρέπει να εκσυγχρονισθεί, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και αρχές.
Σημειώνεται σχετικά πως από τις αρχές του περασμένου έτους έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης για όλες τις Εταιρείες Μελετών που εγγράφονται ως μέλη του Επιστημονικού & Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου.
Ανάλογα με τους Κύπριους θα πρέπει να κινηθούμε και στη χώρα μας.
http://www.etek.org.cy/site-event-158-45-el.php